Så bygger hemmafixaren

Byggmarknaden är glödhet i Sverige. Det kan man se genom de stora antal nybyggen och renoveringar som genomförs, men också genom alla jobbannonser inom denna sektor. Aldrig tidigare har det varit lättare att som egen företagare inom branschen skaffa sig uppdragsgivare. Vi upplever en byggboom utan dess like. Bara i år har försäljningen till de stora byggföretagen ökat med 9,4 procent. Mest byggs det i Halland, Jönköping och Västra Götalands län. Ett generationsskifte pågår i många områden och 80-talister köper hus som aldrig förr. Det finns både unga och gamla som har gjort miljonvinster på äldre hus och sommarstugor belägna i attraktiva områden.

Vad kan jag bygga själv?

Om du har mark och bygglov finns det inget som stoppar dig som är praktiskt lagd från att bygga ditt hus själv. Något som är ett stort plus är om du har hantverkare, rörmokare och elektriker i din bekantskapskrets som kan hjälpa till och komma med värdefulla råd. Den stora kostnaden utöver eventuella arbetskostnader för hantverkare är mest byggmaterial och verktyg. Du kan välja att köpa ett nyckelfärdig hus som du sedan monterar själv eller bygga helt från grunden. Tänk på att det inte bara handlar om att snickra och foga, utan du ska även utföra markarbete, gjuta grund och platta samt dra installationer. De sistnämnda punkterna är tidskrävande så om du inte har möjlighet att utföra arbetet på heltid är hantverkshjälp väl investerade pengar. När du bygger hus är det också viktigt budgetera för oförutsedda utgifter. Det är lätt hänt att kostnaderna skjuter i höjden.

Bygg ett spa i trädgården

Föreställ dig att du på fredagskvällen kommer hem från jobbet och vill varva ner. Vad passar bättre än att krypa ner i en varm och skön badtunna? Vattentemperaturen ligger mellan 37-40 grader vilket gör underverk för en trött kropp. Avvara ett undangömt hörn av trädgården och bygg sedan upp ditt eget utomhusspa. Du kan göra en upphöjning av trall runt badtunnan för att höja den en bit ovan mark. Skärma av genom att sätta upp en pergola runt området där grönskan skapar ett naturligt insynsskydd. Hos sverigetunnan.se kan du läsa allt om vad du behöver för att installera en badtunna i trädgården eller på terrassen. Du kan använda ditt spa året om. Det finns inget som slår känslan av att ligga nersjunken i det varma vattnet och blicka upp mot en stjärnklar himmel.