Hitta rätt byggmaterial för dig

Har du funderat på ett nytt byggprojekt? Kanske har du hittat någon riktigt bra beskrivning på nätet och vill testa på. Härligt! Ett byggprojekt kan vara allt från att få upp ett nytt innertak i hemmet, till att bygga en egen byrå, ett förråd eller kanske till och med en egen altan att njuta på under varma sommarkvällar. Det spelar egentligen ingen roll vilken typ av byggprojekt det är du vill starta. Det viktigaste är att du har kunskap och information nog att göra ett bra val när det kommer till byggmaterial. Med rätt byggmaterial är det mycket enklare för dig att ro ditt projekt i hamn.

Oavsett om du är nybörjare eller om du har lång erfarenhet av att fixa i hemmet så är det alltid bra att lära sig nya saker. I denna text kommer du som vill ge dig in på ett byggprojekt att kunna hitta massor med bra råd och vägledning. Kom ihåg att ett byggprojekt kan kräva en bra budget. Om du inte vill vänta med att spara ihop pengarna själv kan du hos Enklare.se ansöka om ett lån för att finansiera ditt bygge. Här kan du låna upp till hela 500.000 kronor eller varför inte samla tidigare lån och krediter för en mer balanserad ekonomi.

Så väljer du rätt virke

Virke kommer du utan tvekan att behöva när du ska sätta igång med ett byggprojekt. På marknaden finns det virke i alla möjliga prisklasser och naturligtvis även i varierande kvalitet. En mycket vanlig fundering här kan vara vilken typ av virke som kommer passa dig och ändamålet bäst. Många står t.ex. och velar mellan obehandlat virke eller tryckimpregnerat virke. Naturligtvis vill man välja ett material som kommer med så många fördelar som möjligt och som kommer att stå pall länge.

  • Välj virke som inte har några sprickor, kvistar eller skevheter i sig. På så sätt kan du säkerställa att du får ett mycket snyggare och mer professionellt resultat.
  • Är det möbler som du vill tillverka är björk ett riktigt bra träslag som också är fruktansvärt populärt. Fördelarna med detta trä är att det är relativt hårt och segt. Det här träslaget är det mest använda när det kommer till skandinaviska möbler och design.
  • Träslagens nyans kan förändras väldigt mycket beroende på vilket trä du använder dig av. Körsbärsträ är t.ex. mycket ljust direkt efter att du har hyvlat i det, men kommer snabbt att mörkna efter bara en kort stund i dagsljuset.
  • Ha koll på densiteten i virket som du vill använda dig av. Genom att välja ett virke med en hög densitet kan du vara säkrare på att få ett mer hållbart trä som också är starkt. Om du väljer ett virke med en låg densitet så finns det större risk för skador i materialet. Skadorna kan sedan dra åt sig fukt, som i sin tur kan ge problem med mögel.