Hållbart byggmaterial

I en tid då klimat och miljö får en allt mer väsentlig roll inom byggbranschen har efterfrågan på hållbart byggmaterial ökat. Att välja miljövänliga produkter och kvalitetsmaterial som håller länge är centralt inom modern byggnation.

Ska du bygga nytt och är på jakt efter tips på hållbart byggmaterial? I den här artikeln ger vi dig mer information om att bygga med miljö och klimat i fokus.

Kvalitet som varar

Ibland är det svettigt för plånboken att lägga pengar på kvalitetsprodukter, men i det långa loppet är det ofta värt sitt pris. Inte minst när det gäller byggnation där just kvalitet kan vara avgörande för både hållbarhet och uppvärmning. Med rätt val av till exempel fönster, dörrar eller vitvaror kan både de rörliga och fasta kostnaderna påverkas. Om du dessutom satsar på svensk tillverkning blir byggmaterialet än mer miljöriktigt. Idag finns det ett tämligen bra utbud av svensktillverkade bygginstallationer, välj till exempel en skjutdörr i svenskt furu eller en robust ytterdörr av svenskt trä.

Tänk även på att nya vitvaror tenderar att hålla elkostnaderna på en mer rimlig nivå än äldre varianter. Det är med andra ord tidiga utgifter som i ett längre perspektiv gynnar både plånbok och miljö.

Ett smart och uppkopplat hem

Det är inte bara hållbara material som bidrar till en mer hållbar och klimatsmart vardag. Tack vare smart teknik går det idag att kontrollera bostäder via mobilen. Uppvärmningen av en bostad kan styras via olika smarta system och elbelysningen lika så. Det påverkar självklart kostnaderna i en positiv riktning eftersom att förbrukningen anpassas utifrån den verkliga vardagen.

Idag är det alltså inte bara mobiler som är smarta, numer kan ett helt hushåll styras via smarta system som kontrolleras via uppkopplade enheter.