Fixa en året-runt-trädgård

Många som anlägger trädgårdar tänker mestadels på våren och sommaren när blommorna är som vackrast med sina klara färger. Men hur ser egentligen trädgården ut över hösten och vintern? Ibland är det någon som planterar ett par höstväxter och lägger ut några pumpor som höstdekoration och på vintern, ja då får trädgården ofta vara. Men det finns faktiskt möjlighet att anlägga en trädgård som är vacker året om utan att man behöver lägga ner särskilt mycket arbete mellan årstiderna. Man kan till exempel plantera blommor och växter som sätter blad och blommar på olika årstider. Man kan också plantera träd och buskar som behåller blad och barr under lång tid, och varför inte leta efter växter som är vackra hela vintern?

Hur hittar man information?

Om man tänker anlägga en trädgård som är vacker året runt kan det vara bra att först ta reda på vilka växter som är lämpliga samt hur man ska anlägga trädgården på bästa sätt. Många finner bra och personliga tips i tidningar eller i olika tv-program. En bra lösning kan vara att ordna ett program till datorn där man kan rita upp sin trädgård och de rabatter och utrymmen man har och sedan placera ut tänkbara växter med mera på denna lilla karta. Då kan man se trädgården och studera hur de olika växterna beter sig årstid för årstid. Kanske kan man också lägga in en fontän som är vacker även på vintern? En blomsterhandel kan ofta ge råd angående vilka blommor och växter som är lämpliga i just en specifik trädgård och de vet också hur växterna tål olika temperaturer och ser ut på olika årstider.

Att sköta en året-runt-trädgård

Om man har en trädgård som håller sig vacker året runt vill man självklart att det så ska fortsätta. Precis som med alla andra trädgårdar måste man även i denna rensa ogräs vid behov. Beroende på vad man har för växter kan de behöva beskäras och häckar kan behöva klippas. På hösten kan man välja mellan att kratta bort löv som fallit eller om man vill lägga dem i rabatter som skydd och dekoration. På vintern är det ofta bara snöskottning som behöver göras. Om man har en stor trädgård men många gångar kan detta vara jobbigt men med AL KO snöslunga snowline 700 e går snöskottningen på ett kick. Om man har en mindre trädgård räcker ofta en snöskyffel eller sopborste bra för att få bort den värsta snön.